6 tips för ett mer hållbart kontor

Hållbarhet och gröna kontor står alltmer i fokus vid upprättandet av nya kontorsbyggnader runt om i världen – inte minst i Sverige. Utöver byggnaderna i sig, där man i större utsträckning använder sig av miljövänliga material, finns även mycket man kan göra invändigt. Här bjuder vi på våra sex bästa tips på hur ni kan förvandla ert kontor och få in mer hållbarhetsfokus. Genom att följa våra tips, kommer ni att kunna spara pengar, och samtidigt skona miljön.

Det papperslösa kontoret – på riktigt

Det har länge talats om det papperslösa kontoret, men nu är det dags att faktiskt leva upp till det också. Inför policys på kontoret som uppmuntrar medarbetarna att spara sina dokument digitalt istället för att skriva ut dem. Naturligtvis kommer ni inte att kunna få bort alla utskrifter – vissa dokument behöver man ha i analog form – men se då till att ha papper och bläckpatroner som är så miljövänliga som möjligt. Se också till att de anställda har som standardinställning på sina datorer, att dokument skrivs ut dubbelsidigt, så sparar ni papper på ett enkelt sätt.

Inga mer engångsartiklar

Okej, visst, vi vet. Att diska är tråkigt, och även om det idag finns diskmaskin på de flesta arbetsplatser, tycks diskbergen uppstå helt av sig själva när ingen är i närheten. Då kan det vara lätt att lockas av enkelheten i engångsmuggar som utan minsta ansträngning kan slängas i närmsta soptunna i samma stund som den sista droppen kaffe har slunkit ner i strupen. Här får vi ändå uppmana till lite självrannsakan – är det verkligen en rätt och riktig prioritering, att tära på jordens resurser för att vi själva inte riktigt orkar öppna luckan till diskmaskinen? Nej, skärpning, gott folk! Är det hållbarhet vi strävar efter, så är det stopp på engångsartiklar. Detta gäller allt från pappersmuggar till pennor som inte går att fylla på med nytt bläck. Se över vilka produkter ni kan ersätta på just ert kontor.

Varde ljus – men bara där det finns folk

Visst är det trevligare att komma in i ett upplyst rum, än i ett mörkt. Men varför ska tomma rum vara upplysta? Genom att installera rörelsesensorer som styr belysningen på ert kontor, sparar ni på både energi och pengar, men slipper ändå riskera att kliva in i ett mörkt rum och tvingas famla efter strömbrytaren, eftersom sensorerna känner av när du närmar dig. Använd lågenergilampor och/eller LED-lampor på ställen där det kanske inte lämpar sig så väl med ljus som går av och på av sig självt – till exempel på skrivborden – och glöm för all del inte bort att ta vara på det mest välgörande ljuset av alla, nämligen det från solen. Om möjligt, öppna persienner, jalusier och gardiner och låt solens strålar lysa in.

Kompostera mera

Det här kan ju låta lite långsökt, med tanke på att det är en kontorsmiljö vi pratar om. Men man behöver ju inte (och bör kanske inte) gå så långt som att upprätta en faktisk kompost inne på kontoret. Däremot kan man se till att det finns kärl för återvinning av returpapper, glas och kartong, såväl som för pantburkar och matavfall. Glöm inte att även kontorselektronik och batterier ska återvinnas.

Idag är de flesta av oss betydligt duktigare på att tänka på miljön hemma, än vi är på arbetsplatsen. Sannolikt handlar det till stor del om att det helt enkelt saknas enkla möjligheter att ta vara på avfallet, på många av våra arbetsplatser. Så, hjälp medarbetarna att hjälpa miljön – det gynnar oss alla i långa loppet.

Miljövänlig transport…

Har ert företag en egen parkering för anställda och besökare? Då kan det vara en lika fin som hållbar gest att förse den med laddstolpar för elbilar. Ju större andel elbilar på våra vägar, desto bättre för miljön, så naturligtvis vill ni vara med och främja den utvecklingen, eller hur?

Vill ni dra det ännu längre – gör det enkelt för medarbetarna att välja annat färdmedel till jobbet än just bil. Kanske kan ni vara med och sponsra busskorten? Eller uppmuntra medarbetarna att ta cykeln, genom att se till att det finns duschmöjligheter på eller i nära anslutning till arbetsplatsen?

…och miljövänliga produkter

Idag finns många av de konsumtionsvaror som förbrukas på en arbetsplats, som miljövänligt alternativ. Köp in ekologisk mjölk, frukt och kaffe till kontoret. Satsa på miljövänliga rengöringsprodukter och tvålar. Papper, värmeljus, melittafilter, soppåsar – det finns många exempel på varor som kan bytas ut till mer miljövänliga alternativ.

Se till att städfirman ni anlitar, använder sig av miljövänliga produkter, även de.

Alla vinner

Utöver att du genom att följa våra råd ovan kommer att göra en hjälpande insats för miljön och bidra till ett mer hållbart kontor – kommer era nya hållbara satsningar sannolikt att skapa engagemang på arbetsplatsen. Och engagerade medarbetare, i sin tur, kommer att ge signaler utåt om att företaget är en attraktiv arbetsgivare. I denna ekvation finns bara vinnare.