Alla mår bra av ett grönt kontor – 4 enkla knep

Naturens positiva inverkan på oss människor är sedan länge känd. Det är inte för inte vi i allt högre utsträckning söker oss ut i skog och mark, och det är som att många av oss upplever en längtan tillbaka till det naturliga. Forskningen visar att naturen har en avstressande effekt på oss, den kan göra oss mer koncentrerade, och till och med sänka vår puls och vårt blodtryck. Människor som vistas väldigt lite i naturen, är mer benägna att utveckla ångest och depressioner, och även fysiska besvär som övervikt och hjärtbesvär. Vi behöver alla koppla upp oss mot naturen med jämna mellanrum, för att må bra.

Samtidigt så tillbringar en majoritet av oss i västvärlden en stor del av våra dagar inomhus, ofta på ett kontor, med liten eller begränsad tillgång till naturen.

Vad kan vi då göra åt detta? Jo, vi bjuder in naturen till våra kontor!

Biofilisk design

Idag har en hel designtrend skapats kring detta – biofilisk design. Biofili är vår instinktiva dragning till naturen, vår kärlek till naturen och allt som lever.

Denna trend har föregåtts av design- och inredningstrender som helt går emot vårt medfödda behov av naturen; metalliska ytor, icke-organiskt byggnadsmaterial och eleganta möbler med mer fokus på utseende än funktion har dominerat många av våra arbetsplatser. Man har eftersträvat en futuristisk känsla – inte en naturlig.

Men nu har som sagt trenden vänt, och allt fler efterfrågar grönskande arbetsplatser.

Med biofilisk design ligger fokus på att förbättra anställdas välbefinnande och förhoppningsvis leda till en lyckligare, friskare och mer produktiv arbetskraft. Organiska former och material används för att göra nya byggnader och utomhusutrymmen mer naturliga och miljövänliga. Utöver detta så renoveras många äldre byggnader, invändigt såväl som utvändigt, och anpassas till den biofiliska designen.

Att kunna erbjuda sina anställda en grön arbetsplats, har blivit en konkurrensfördel.

Fördelarna med arbetsplatser med biofilisk design är bland annat att medarbetarna upplever ökad kreativitet och kognitiv förmåga, mindre stress, samt bättre humör. Naturens välgörande effekter tar sig med andra ord in, och fungerar fint även inomhus.

Nu när du har förstått fördelarna med gröna kontor, vill du säkert veta hur ni på er arbetsplats kan gå tillväga för att bjuda in naturen? Fortsätt bara läsa, vi delar med oss av våra bästa tips nedan.

Man kan aldrig få för många växter

Det enklaste sättet att få in mer grönt på arbetsplatsen, är med hjälp av krukväxter. Inte nog med att växter har alla de hälsofrämjande effekterna som vi listat ovan, de hjälper även till att rena luften och öka luftfuktigheten. Genom att låta de anställda hjälpas åt att vattna och sköta om växterna, kommer var och en få en liten naturboost med jämna mellanrum, och samtidigt en välbehövlig micropaus från övriga arbetsuppgifter. Varför inte överraska medarbetarna, genom att låta var och en få en egen växt på sitt skrivbord?

Släpp in ljuset

Idag har många arbetsplatser persienner, markiser och tunga gardiner som effektivt håller solens strålar ute. Visst finns en praktisk aspekt i det, men man går då också miste om de hälsofrämjande effekter ljuset har på oss.

Fluorescerande lampor och andra konstgjorda ljuskällor kan på sikt leda till minskad produktivitet och kreativitet, samt sämre psykiskt välbefinnande. Kanske kan ni i alla fall öppna gardinerna när solen inte ligger rakt på, för att få in lite naturligt ljus?

Vad sägs om ett litet vattenfall?

Har du någon gång suttit vid en porlande bäck, och inte gjort något annat än att titta på vattnet och lyssna på ljudet? Eller hört vågorna som rullat in över en öde klippa? Då har du kanske själv upplevt den avstressande effekten som vatten kan ha på oss. Har ni inte förmånen att ha kontoret beläget på stranden, så behöver ni inte misströsta för det – även en liten vattenkälla som exempelvis en bordsfontän, funkar det med. Ljudet av porlande vatten kan göra medarbetarna mer fokuserade och sänka deras blodtryck.

Ibland är det okej att fuska

Ibland kan det vara svårt att få till det, hur gärna man än vill. Kanske har företaget redan förbrukat årets trivselbudget, och ni måste snåla? Då blir det svårt att införskaffa såväl växter som vattenfall. Vad gör man då? Jo, man fuskar!

Kanske kan ni i alla fall dekorera kontoret med några foton eller bilder av naturen? Ibland kan det räcka med att man har ett särskilt rum dit medarbetarna kan gå för att slappna av och återhämta sig en stund mellan möten och arbetsuppgifter. Satsa på mjuk belysning, naturbilder och kanske en ljudslinga som spelar upp naturljud. På så sätt kommer de anställda kunna dra nytta av biofilisk design, utan att ni behöver göra om hela kontoret.

Lycka till med er nya, gröna arbetsplats!