Framtidens kontor – del 2

En längtan efter frihet och flexibilitet gör att många idag inte blir särskilt långvariga på sina arbetsplatser. Trygghet i form av fasta anställningar smällde högt fram till för några år sedan; nu hägrar annat, då allt fler jagar lyckan i form av att kunna styra sin egen tid och att få skapa det jobb man vill ha.

Hur påverkar detta företagen, när det kommer till den fysiska arbetsmiljön? Vad behöver företagen ta hänsyn till och hur kan de anpassa arbetsplatserna för att attrahera och behålla medarbetare?

I ett tidigare inlägg berättade vi om några av de trender som vi ser på området. Här delar vi med oss av ytterligare tankar om hur vi tror att framtidens kontor kan komma att se ut.

Intelligenta fastigheter

Vi ser idag att många eftersträvar flexibilitet i arbetet. Det som tidigare var självklart, nämligen att man kom in till sitt arbete på morgonen och satt vid sitt skrivbord och jobbade tills man gick hem, är inte längre verklighet på många arbetsplatser.

Istället vill många ha möjligheten att jobba hemifrån ena dagen, och från ett fik den andra.

Detta kommer ofrånkomligt att leda till att våra kontor inte används i lika stor utsträckning längre, vilket blir negativt ur ett ekonomiskt perspektiv. ”Tomma rum är släckta rum” har du kanske hört, och det finns faktiskt en poäng med det.

Det är här intelligenta fastigheter kommer in.

Intelligenta fastigheter kommunicerar med oss genom data. De flesta av oss har redan koll på att man på många ställen kan ställa in temperaturen med en fjärrkontroll, eller att man kan installera lampor som släcks automatiskt om ingen rör sig i rummet under en viss tid. Men det går att göra mer än så.

Idag finns fullständigt integrerade system som är både användarvänliga, energieffektiva och säkra, och som dessutom kan hjälpa företaget att spara pengar. Ett enkelt exempel är att man kan uppnå bättre temperaturreglering genom att koppla ihop rullgardiner med systemet för värme och kyla.

Även miljöaspekten i intelligenta fastigheter ses med positiva ögon hos många som är på jakt efter sin nästa arbetsgivare. Om valet står mellan flera likvärdiga arbetsgivare, kommer den med bäst miljötänk sannolikt stå som slutgiltig vinnare.

Ur ett ekonomiskt perspektiv, finns beräkningar som visar att vi med hjälp av intelligenta fastigheter kan minska energikostnaderna för uppvärmning, belysning och hushållsapparater med upp till 30%.

En sund själ i en sund…kontorslokal

Idag är de flesta av oss hyfsat medvetna om vår hälsa. Vi vet att träning och frisk luft är bra för oss, och att färska grönsaker är bättre än chips och gummibjörnar. Men hälsa handlar om mer än så. Med tanke på att vi tillbringar en hel del tid på våra arbetsplatser (även om vi som sagt har börjat söka oss utanför företagets väggar), är det viktigt att vår arbetsmiljö är sund och hälsosam.

Dels har vi den ”mänskliga” aspekten av arbetsmiljö, som handlar om att ha en bra företagskultur med människor som trivs och mår bra tillsammans. Den är nog så viktig, men då den handlar mer om organisatoriska frågor, kommer vi inte att ge oss in i den diskussionen här.

Vi har även den fysiska arbetsmiljön, och här finns mycket man kan göra för att medarbetarna ska må så bra som möjligt, rent fysiskt.

För att främja en så bra inomhusluft som möjligt, samt få ner stressnivåerna hos medarbetarna, kan man satsa på att få in mer grönt i lokalerna. Det är nämligen bevisat att växter gör oss mer koncentrerade, samtidigt som de kan sänka vår puls såväl som vårt blodtryck.

En annan sak att tänka på är att ha en lämplig temperatur i lokalen. Här är man ju olika – en del av oss är frusna av oss, medan andra gärna går runt i kortärmat året runt. Optimal temperatur anses dock ligga mellan 20 och 24 grader.

Buller och andra höga ljud är också sådant som ska undvikas på, eller i direkt anslutning till, arbetsplatsen.

Framtidens kontor tror vi alltså kommer ha ett större fokus på miljö- och kostnadseffektivitet, samt att de kommer att ta hänsyn till – och främja – medarbetarnas fysiska hälsa.