Jobba bättre med rätt belysning

Idag lägger många företag ansenliga summor pengar på att inreda sina kontor, och den visuella och estetiska aspekten på arbetsplatsen har blivit något av ett konkurrensmedel i jakten på nya medarbetare. På senare år har mer fokus kommit att ligga på ergonomi och hållbarhet, vilket vi tycker är glädjande. Vi tillbringar en stor del av vår tid på våra arbetsplatser, och det är naturligtvis viktigt att vi har möbler och inredning som arbetar för vår hälsa – inte emot.

En aspekt som lätt kan falla i glömska, när vi fokuserar på höj- och sänkbara skrivbord och sköna loungefåtöljer, är belysningen. Att ha snygga armaturer är så klart trevligt, men belysningen har större betydelse än att bara förgylla inredningen.

Det här händer i kroppen

Du har säkert kommit på dig själv någon gång, hemma eller på jobbet, med att sitta och kisa när du läser? Kisandet kan vara ett sätt för dina ögon att kompensera för bristfälligt ljus. När du kisar och spänner ögonen, kommer du automatiskt även att spänna musklerna i nacken och axlarna. Detta kan leda till huvudvärk, och i förlängningen till en belastningsskada. Samma sak gäller om du måste luta dig fram mot datorskärmen för att se tydligt. Kroppen belastas då felaktigt, och kommer att ge dig spända muskler.

Inte nog med att kroppen påverkas rent fysiskt; vår koncentration och förmåga att hålla fokus påverkas i högsta grad av ljuset. Det är ingen slump att många av oss känner oss tröttare under årets mörkare del, eller att sömnforskare råder oss att släcka ner eller dämpa belysningen i våra hem i god tid innan det är dags att lägga sig för natten. Ljus gör oss piggare, så en arbetsplats med rätt belysning kommer ofrånkomligt att få mer produktiva och välmående anställda.

Anpassa belysningen efter person och arbetsuppgifter

Förutom en god allmänbelysning, bör man se till att ljuset anpassas efter var och ens personliga förutsättningar och behov. Synen avtar med åldern, och generellt behöver en äldre person mer ljus än en yngre, men det finns så klart individuella variationer.

Vidare bör man titta på var och ens arbetsuppgifter. På ett vanligt kontor kanske det inte skiljer sig åt så mycket – de flesta kanske tillbringar en stor del av arbetsdagen framför skärmen – men om ni har anställda vars arbetsuppgifter innefattar exempelvis att rita, behöver ljuset anpassas efter detta.

I de fallen behövs en stark lampa som lyser upp just den egna arbetsytan. Var noga med att lampan har en avbländande funktion, så att inte bordsgrannarna bländas och blir störda.

Olika belysning i olika delar av kontoret

Idag satsar fler och fler företag på så kallade aktivitetsbaserade kontor. Där inreder man kontoret i olika zoner med olika syfte, exempelvis sociala delar för spontana möten och samarbeten, och avskilda platser för mer fokuserat individuellt arbete. Här finns all anledning att tänka igenom belysningen.

På många av dessa kontor finns loungegrupper och liknande, där medarbetarna kan slå sig ner spontant för att diskutera eller utbyta tankar och idéer. Här finns ingen anledning att överdriva belysningen, då det snarast är trivsel och en avslappnad atmosfär som står i fokus.

På de platser som är avsedda för fokuserat arbete, däremot, är det viktigt att se till att det finns tillräckligt med ljus. Samma sak gäller här, som nämndes ovan, att det är viktigt att se till att eventuell punktbelysning lyser upp den egna arbetsytan utan att blända någon.

Det värdefulla dagsljuset

I jakten på den perfekta belysningen, glöm för all del inte bort det viktigaste och mest välgörande ljuset av allt – det naturliga dagsljuset! Många fokuserar på att stänga ute solens strålar, med hjälp av jalusier, markiser och gardiner, då de lätt kan lysa in och blända. Naturligtvis är det vare sig bekvämt eller bra att sitta och arbeta med solen rakt i ögonen, men kanske kan ni hitta sätt att ta vara på dagsljuset utan att stänga det ute helt och hållet?

Ett par ljusa gardiner kan låta ljuset sippra in, men utan de direkta och ibland störande strålarna. Ni kan också anpassa er efter det skiftande ljuset under dagen, genom att öppna upp när solen inte ligger rakt på, och dra för när solens strålar lyser rakt in.

Med rätt belysning kommer du och dina kollegor både må bättre och prestera bättre, så se gärna över ert kontor redan idag.

Har du frågor och funderingar gällande kontorslokaler? Hör av dig till oss!