Nu är det fritt fram att återvända till kontoret

Idag upphör Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att arbeta hemifrån som vi vant oss vid under pandemin.

Så, vad händer nu?

De flesta undersökningar, inklusive vår egen visar att de allra flesta vill tillbaka till kontoret. Vi saknar våra kollegor och flera arbetsuppgifter fungerar bättre att sköta med hela teamet i samma rum. Man har tyckt att det varit skönt att slippa alla de störningsmoment som vi normalt utsätts för i en kontorsmiljö men man saknar att störa. Många uppskattar tiden de fått över när vi inte behövt pendla men för vissa är pendlingen en välkommen paus och avgränsning mellan hem och arbete.

Trots önskan att komma tillbaka till kontoret vill vi inte tillbaka till det arbetsliv vi hade innan pandemin. I USA talas det om the Great Resignation eller den Stora Uppsägningen på svenska där upp till 40% i vissa undersökningar menar att de kommer säga upp sig om de måste återvända till kontoret på heltid.

I Linkedin’s svenska undersökning med 1100 svaranden säger hela 23%, alltså var fjärde person att de kommer säga upp sig om de måste arbeta på kontoret 5 dagar i veckan.

Undersökningarna och insikterna är många. Och de flesta är nog positivt överraskade av hur bra det ändå har fungerat att arbeta på distans.

Så hur ska man som arbetsgivare då ställa sig till detta? Vi tror att det viktigaste är att vara lyhörd inför sin organisation och sina medarbetare. Troligtvis vill de allra flesta medarbetare styra mer över sin tid och kontorets roll kommer, som vi pratat om tidigare, att förändras.

Att se över sin kontorslösning, ett för många, redan komplicerat uppdrag är frågorna och utmaningarna nu ännu fler än tidigare. Oavsett finns det hjälp att få. Vare sig ni står inför en hyresförhandling, vill byte upp eller ner er i yta eller helt enkelt behöver en nystart med nytt fräscht kontor så kan Cresnia hjälpa er. Börja med en kostnadsfri rådgivning med en av våra experter.

info@cresnia.se