Utforskningen av konst i det offentliga rummet: Xavier Veilhan

Att prata om förändring är en sak, att faktiskt genomföra den är en annan. När den framstående franske konstnären Xavier Veilhan ställer ut på Galleri Andershn Schiptjenko i Stockholm, är det inte bara hans konst som väcker uppmärksamhet, utan också det klimatsmarta tillvägagångssättet för att transportera den till utställningen. Hans verk seglade till Stockholm tillsammans med honom och hans team, vilket markerar en trend bland internationella konstnärer att utforska mer hållbara alternativ.

Xavier Veilhan, en av Frankrikes mest betydande samtida konstnärer, har gjort avtryck världen över, inklusive Sverige där han är känd för sina monumentala skulpturer som ”Vårbergs jättar” i Skärholmen. På torsdagen den 22 februari erbjöds Cresnias kunder en exklusiv visning av Veilhans verk på Galleri Andershn Schiptjenko. Utställningen presenterar skulpturer gjorda i fransk ek från Sologne-regionen, skapade med hjälp av 3D-skanningar av människor från konstnärens team eller nära vänner. Dessa verk utforskar gränssnitten mellan det digitala och det organiska samt de relationer som uppstår mellan människor och objekt.

Veilhan är skicklig på att integrera sina verk i offentliga rum, och hans konst finns inte bara i Paris och Marseille utan också på Manhattan, med den imponerande skulpturen ”Jean Marc” från 2012. Hans verk återfinns också i privata och museala samlingar världen över.

Att införliva konst i offentliga och arbetsplatsmiljöer kräver både professionell rådgivning och tidigt engagemang från uppdragsgivarna. Rätt val av konst kan skapa mervärde för både medarbetare och besökare genom att stimulera nya tankar, öppna sinnen och utveckla empati.

Cresnia kan nu, med sin långa erfarenhet av att matcha kunder, verksamheter och lokaler, erbjuda professionell konstrådgivning för befintliga eller nya lokaler. Vår konstrådgivare, Ebba Bozorgnia, med 25 års erfarenhet från gallerier och auktionsverk, kan hjälpa till med placering av konst hos privatpersoner, företag och i offentliga miljöer.

Här är tre snabba råd från Ebba för de som överväger att investera i konst på sin arbetsplats:

  1. Skapa en engagerad styrgrupp och håll ett första möte med en rådgivare för att fastställa mål och syfte med konst i lokalerna. Diskussionerna bör vara livliga och riktade mot att förstå företagets identitet och vilka budskap som önskas förmedlas genom konsten.
  2. Se på konst. Besök aktuella utställningar och stadens konstmuseer för att få en bättre förståelse för konstens potential och inverkan.
  3. Välj med omsorg och våga investera i högkvalitativa verk som kan skapa en meningsfull samling för företaget. Konsten bör inte bara vara dekoration utan också bidra till företagets kultur och identitet.

Kontakta Ebba Bozorgnia på Cresnia redan idag för att skräddarsy konsten för er kontorsmiljö! Missa inte heller utställningen ”Crop top” på Galleri Andershn Schiptjenko, pågående från den 22 februari till den 6 april 2024.